Angsten overwinnen Afdrukken E-mail

Daar waar je het meest negatief over bent, of waar je de meeste angst voor hebt, valt vaak het meest te winnen. Dus als je het moeilijk vindt om je hart te volgen zou je ook dit als kompas kunnen nemen. Ga op zoek naar je grootste angsten en ga er vervolgens doorheen. Dat werkt uitermate bevrijdend en geeft een groot gevoel van geluk en zelf-liefde. Uiteraard hoef je jezelf niet in een keer frontaal te confronteren met je grootste angst. Je kan eerst oefenen door eerst je minder grote angsten te overwinnen. Of je kan je grootste angst stap voor stap overwinnen. Ik zal een voorbeeld geven.

Vroeger als klein kind was ik al doodsbang om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Ik herinner me dat ik een keer met mijn moeder naar het dolfinarium in Harderwijk was. En op een gegeven moment werd er aangekondigd dat er iemand uit het publiek zou worden uitgekozen, die in het rubber bootje mocht dat door dolfijnen zou worden voortgetrokken. De spreker keek de hele tribune rond en wees toen vervolgens naar mij, waarop alle mensen naar mij keken. Ik vond dat vreselijk en kroop zo ver mogelijk weg achter mijn moeder. Uiteindelijk werd het ze duidelijk dat ik niet durfde en werd er iemand anders gekozen.. Ook later in mijn leven bleef die fobie. Ik weet nog dat ik tijdens een presentatie voor mijn praktikum groepje op de universiteit een volledige black-out had. Ik had geen idee wat ik verteld had ! Gelukkig keek iedereen heel neutraal dus blijkbaar had ik geen hele rare dingen gezegd. Later, toen ik ging werken, kreeg ik een commerciele functie waarvoor ik presentaties aan groepen klanten moest geven. En eigenlijk wilde ik dat ook wel graag maar ik vond het nog steeds doodeng. Dus besloot ik heel voorzichtig te beginnen door de presentatie met behulp van powerpoint te geven. In een donker zaaltje, waar ik gewoon achter mijn laptop verscholen bleef zitten en ondertussen de verschillende sheets toelichtte. En de mensen vonden het niet eens vreemd. Het ging eigenlijk zelfs best goed. Dus de volgende keer durfde ik er ook bij te gaan staan. En de keer erna durfde ik ook een beetje rond te kijken naar de klanten. En zo zette ik steeds een stapje verder, tot ik uiteindelijk voor volle zalen mijn verhaal deed; rondlopend door het publiek, grapjes makend, mensen rechtstreeks aansprekend. Kortom, ik was boven mijn angstige zelf uitgegroeid en voelde mij fantastisch.

Later kwam ik er achter dat deze angst om in het middelpunt van de aandacht te staan, onderdeel was van een veel grotere, veel basalere angst. Namelijk de angst om afgewezen te worden. En dat ik deze angst op veel meer vlakken in mijn leven tegen kwam. Relaties en vriendschappen die beeindigd werden, ontslagen. Eigenlijk was ik continu en bij alles en iedereen bang om afgewezen te worden en ik zie het dan ook als misschien wel de allegrootste uitdaging van mijn leven om deze angst te overwinnen. Om op ieder moment mijzelf te accepteren en te waarderen, precies zoals ik ben..

Image

Stuur dit artikel door...

 
< Vorige